Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký soud schválil vládní dohodu s VW o urovnání emisní aféry

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Detroit (USA) - Americký soudce Sean Cox dnes schválil vládní dohodu s německým automobilovým koncernem Volkswagen o urovnání jeho emisního skandálu.

Volkswagen v rámci lednové dohody přiznal vinu a souhlasil se zaplacením 4,3 miliardy dolarů (zhruba 108 miliard Kč).

Dohoda Volkswagenu s americkým ministerstvem spravedlnosti rovněž předpokládá, že automobilka provede reformu svých aktivit.

Součástí dohody je také tříleté zkušební období, během kterého bude na aktivity podniku v USA dohlížet nezávislý kontrolor, píše agentura DPA.

Soudce dnes formálně nařídil Volkswagenu zaplatit 2,8 miliardy dolarů za kriminální provinění. Dalších 1,5 miliardy dolarů automobilka podle dohody zaplatí v rámci civilního řízení.

Soudce rovněž vyzval německou vládu ke stíhání osob zodpovědných za skandál. Ve Spojených státech bylo v souvislosti s aférou obviněno sedm zaměstnanců VW, pět z nich je ale v Německu a jejich vydání je nepravděpodobné, napsala agentura AP.

Témata:  USA dieselgate soudy Volkswagen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy