Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z petrohradského metra přišel o ruské občanství

výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
Foto: Reprofoto

Moskva - Ruské ministerstvo vnitra zbavilo ruského občanství útočníka z petrohradského metra Akbaržona Džalilova a jeho otce.

Podle agentury TASS je důvodem předložení falešných údajů při žádosti o občanství.

Dvaadvacetiletý Džalilov je označován za sebevražedného atentátníka, který 3. dubna odpálil nálož v jednom z vagonů v petrohradském metru. V důsledku výbuchu zemřelo 16 lidí včetně útočníka. Muž se narodil v Kyrgyzstánu, ruské občanství získal, když mu bylo 16 let.

Ruská Státní duma dnes obdržela návrh zákona, který umožní odebrání ruského občanství osobám odsouzeným za teroristickou činnost. Týkal by se lidí, kteří ruskou státní příslušnost obdrželi jako druhou na základě žádosti.

Návrhem se bude duma zabývat v polovině května. Podle zákona lidem s uděleným občanstvím, které soud odsoudil za teroristickou nebo extremistickou činnost, může být státní příslušnost k Ruské federaci odebrána. Poslanci tak chtějí snížit míru teroristických hrozeb v zemi.

Útok v petrohradském metru se odehrál 3. dubna. Při explozi v jednom z vagónů zemřelo 15 lidí, včetně předpokládaného sebevražedného atentátníka. Tím je dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov, původem ze středoasijského Kyrgyzstánu, ale s ruským občanstvím.

Ruská kontrarozvědka FSB zadržela Akrama Azimova, bratra Abrora Azimova obviněného z podílu na bombovém útoku v petrohradském metru. Podezírá ho ze spoluviny. Podle agentury TASS byl Akram dnes zadržen v Moskvě. Agentura Interfax s odkazem na vlastní zdroj však napsala, že FSB Azimova do Moskvy deportovala z města Oš na jihu Kyrgyzstánu.

Mluvčí policie Svetla Petrenkovová uvedla, že muž měl u sebe při zadržení granát. Podle policie zajišťoval finanční prostředky pro přípravu teroristického útoku v Petrohradu. Na starosti prý měl i udržování komunikačního spojení s mezinárodními teroristickými organizacemi.

Témata:  Rusko teroristický útok v petrohradském metru Akbaržon Džalilov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy