Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den před volbami: Francie si užívá víkend, padá ale stín terorismu

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzi se den před nedělním prvním kolem prezidentských voleb užívají sobotního klidu. Média ale píší o "stínu terorismu" nad volbami.

Poté co v pátek v noci skončila předvolební kampaň, co kandidáti již nesmějí veřejně vystupovat a co se nemohou již zveřejňovat průzkumy veřejného mínění, vystřídaly ve zpravodajských televizních kanálech politiku témata jako správná masáž obličeje, fotbalová liga či výlety za lachtany v moři.

Také v tisku ustoupila vlastní politika do pozadí, pozornost je ohledně voleb věnována jen přípravám volebních místností, poslednímu roznášení volebních lístků poštou do domácností a nejrůznějším bezpečnostním varováním.

Deník Le Parisien na první straně přišel s palcovým titulkem "Volby pod napětím" a velkou fotografií s policisty v souvislosti s doznívajícími emocemi z čtvrtečního teroristického útoku. List Le Figaro píše ve stejném duchu na první straně o "stínu terorismu nad prvním kolem voleb".

Výsledky posledních průzkumů před nedělními prezidentskými volbami ve Francii potvrzují minimální rozdíly mezi čtyřmi hlavními kandidáty. Podle informace agentury AFP je rozdíl mezi prvním a posledním z favorizované čtveřice jen kolem pěti procent.

Centrista Emmanuel Macron by měl podle francouzské agentury získat podle souhrnu různých v pátek zveřejněných průzkumů 23 až 24,5 procenta hlasů. Druhá Marine Le Penová 22 až 23 procent a třetí pravicový kandidát François Fillon 19 až 21 procent. Na čtvrtém místě je reprezentant levice Jean-Luc Mélenchon s podporou 18 až 19,5 procenta hlasů.

Témata:  Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy