Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby ve Francii v zámoří začaly

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzské prezidentské volby, naplánované na neděli, začaly už dnes ve 12:00 SELČ na malém souostroví Saint Pierre a Miquelon, které leží u břehů Kanady. Jde o zámořské území, které s přestávkami patří Francii od 16. století, kde žije zhruba 6000 obyvatel.

S jednodenním předstihem budou hlasovat také voliči v dalších francouzských zámořských území a departementů na západní polokouli. Dohromady je to asi milion lidí. Výsledky jejich hlasování ale budou moci být oznámeny také až po nedělních 20:00 SELČ, kdy skončí volby v kontinentální Francii.

Hlasovat budou také Francouzi na Guadeloupu a na Martiniku v Karibském moři, ve Francouzské Guyaně, na druhém konci světa ve Francouzské Polynésii a na francouzských konzulátech na americkém kontinentě. V neděli budou hlasovat voliči na ostrovech Réunion a Mayotte v Indickém oceánu, které jsou v blízkém časovém pásmu.

V ČR mají francouzští občané možnost volit v neděli na francouzském konzulátu v Praze.

Výsledky posledních průzkumů před nedělními prezidentskými volbami ve Francii potvrzují minimální rozdíly mezi čtyřmi hlavními kandidáty. Podle informace agentury AFP je rozdíl mezi prvním a posledním z favorizované čtveřice jen kolem pěti procent. List Le Figaro uvedl, že čtvrteční teroristický útok v Paříži podle všeho nezměnil rovnováhu mezi kandidáty.

Centrista Emmanuel Macron by měl podle francouzské agentury získat podle souhrnu různých v pátek zveřejněných průzkumů 23 až 24,5 procenta hlasů. Druhá Marine Le Penová 22 až 23 procent a třetí pravicový kandidát François Fillon 19 až 21 procent. Na čtvrtém místě je reprezentant levice Jean-Luc Mélenchon s podporou 18 až 19,5 procenta hlasů.

Předpovědi volebních výsledků podle AFP komplikují nejen těsné výsledky průzkumů veřejného mínění. Velkou otázkou je i volební účast a vysoké procento nerozhodnutých voličů. Podle čtvrtečního šetření agentury Odoxa si svého favorita stále nevybralo 30 procent Francouzů, přičemž ještě před měsícem byl tento údaj o 13 procent vyšší. Volební účast se tak podle serveru francetvinfo.fr odhaduje na 78,5 procenta, což by byl pro Francii výsledek lehce podprůměrný.

Témata:  Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy