Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Paříži podle médií nemusel útočit islamista

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Pachatel čtvrtečního útoku v Paříži Karim Cheurfi nejednal podle médií jako klasický atentátník ve jménu radikálního islámu. Na strážce zákona totiž útočil už v roce 2001.

Ve čtvrtek večer zabíjel na Champs-Élysées podle dosavadních zjištění francouzský občan přistěhovaleckého původu Karim Cheurfi. Komentátor pro otázky terorismu Claude Moniquet z televize Cnews jej označil spíše než jako teroristu za kriminálníka, který ventiloval svou dlouhodobou nenávist k policii.

Podle vyšetřovatelů nejevil známky islámské radikalizace, nechodil do mešity a nevěnoval se nijak víře. Poznámka o obhajobě Islámského státu, která se u něho našla, se tudíž jeví spíše jako módní zástěrka. Pachatel také bezuzdně nestřílel po civilistech, ale cílil výhradně na strážce zákona a neusiloval o zabití co nejvíce nevinných obětí jako klasičtí atentátníci.

Deník Le Parisien o devetatřicetiletém Cheurfim píše, že šlo o "ultranásilnického" jedince, kterého ideologie Islámského státu ovlivnila až nedávno. V roce 2001 se dvakrát pokusil o vraždu policistů, za což si odseděl deset let za mřížemi. Od agresivního chování neupustil ani zde, když napadal dozorce a spoluvězně.

Útočník, který byl nakonec zastřelen, zabil jednoho policistu a dva další zranil. Vyšetřovatelé zatím neví, zda měl komplice, vyslýchá ale tři lidi z jeho okolí. Útok se odehrál jen tři dny před prvním kolem prezidentských voleb. Kandidáti na prezidenta kvůli němu zrušili své mítinky v závěru kampaně.

Cheurfiho identifikovali na základě otisků prstů v policejní databázi. Molins uvedl, že se narodil nedaleko Paříže, jaké měl občanství ale neupřesnil. Podle dřívějších informací médií byl Cheurfi Francouz.

Ve voze, kterým ve čtvrtek ve 20:47 SELČ přijel na místo činu, našli policisté papíry s adresami několika policejních služeben a další zbraně. Policie prohledala také útočníkovo bydliště v Chelles a zadržela tři jeho blízké osoby, které vyslýchá.

Francouzským úřadům byl Cheurfi znám jako recidivista. Odsouzen byl čtyřikrát, kromě pokusu o zabití policistů také kvůli loupežím. Za 14 let ve vězení nevykazoval podle Molinse známky radikalizace. Od propuštění v roce 2015 byl pod dohledem úřadů. Letos v únoru byl zadržen kvůli snaze koupit zbraň, ale pro nedostatek důkazů ho policie opět propustila, uvedl prokurátor.

Témata:  Francie teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy