Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelané vzdávají úctu desítkám obětí protivládních protestů

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Tisíce Venezuelanů dnes vzdávají úctu obětem protivládních protestů a vyjadřují nespokojenost s vládou prezidenta Nicolase Madura. Během demonstrací, které se rozhořely začátkem dubna, už zemřelo 20 lidí. Informovala o tom agentura AP.

"Měli bychom pamatovat na to, že byli zabiti lidé bojující za naši věc," uvedl opoziční zákonodárce Freddy Guevara. "A pokud oni pro tuto věc zemřeli, my nemáme právo polevit," dodal.

Opozice tvrdí, že násilí podněcují ozbrojené provládní skupiny. Vládní představitelé naopak z rozpoutávání násilí viní opozici, která se prý ve spolupráci se zločineckým gangy snaží svrhnout vládu.

Při protivládních protestech ve venezuelské metropoli Caracasu přišlo v noci na čtvrtek o život 11 lidí, část údajně při rabování a další byli zastřeleni. Podle tiskových agentur to oznámila venezuelská prokuratura, podle níž během demonstrací, které se rozhořely začátkem dubna, už zemřelo 20 lidí.

Protesty namířené proti prezidentovi Nicolasi Madurovi, jejichž účastníci žádají předčasné volby a dodržování demokracie v zemi, se ve čtvrtek protáhly až do pátečního rána. Není jasné, zda mezi 11 mrtvými je započten i muž, který byl zastřelen a byl doposud považován za jedinou oběť noci.

Témata:  Venezuela

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy