Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Paříži se nesou v duchu klidu a uvolněné atmosféry

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Pařížané hlasují v prvním kole francouzských prezidentských voleb s velkým zájmem. Hojná je tradičně zejména účast starších ročníků voličů. Vládla spíše uvolněná atmosféra, která nepůsobila, že by byla pod vlivem čtvrtečního teroristického útoku na třídě Champs-Élysées.

U volebních místností ve školách a na radnicích městských obvodů se přes den ani netvořily větší fronty, lidi chodili průběžně, objevovaly se i rodiny s dětmi, které spojovaly nedělní oběd v restauraci s následnou návštěvou parku či dětského hřiště i zastávkou u volebních uren.

Policie přilehlé ulice u volebních míst z bezpečnostních důvodů zcela zablokovala pro motorizovanou dopravu, což chodcům a cyklistům zpříjemnilo přístupovou cestu.

Výrazná jak v centru Paříže, tak na předměstích byla účast lidi důchodového věku, kteří šli volit i navzdory tělesným neduhům. Mnozí byli o berlích či francouzských holích, někteří se nechali i dovézt taxíkem.

"Nevynechala jsem jediné volby," svěřila se hrdě jedna zhruba 80letá babička na pařížském předměstí Montreuil. "Nejradši bych zařídila, aby byly povinné, protože mládež je strašně líná," dodala a pohodila pohledem po kolemjdoucích a nahlas se smějících dívkách.

Polský přistěhovalec v baretu vystavil na odiv připínáček s emblémem krajně levicového kandidáta Jeana-Luka Mélenchona. "Socialisté jsou jen banda zakomplexovaných pravičáků," zkritizoval největší levicovou stranu v zemi.

"Vždyť vedou pravicou politiku," dodal imigrant žijící v pařížské aglomeraci od roku 1971 s tím, že jen vůdce Nepodrobené Francie je schopen prosadit skutečně levicový program.

Témata:  Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy