Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hodinu před koncem voleb je účast 70procentní

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Do 20:00 budou mít Francouzi přístup do volebních místností, kde v dnešním prvním kole vybírají prezidenta. Hlasování je však důležité nejen pro Francii, ale také pro Evropu.

Předvolební průzkumy naznačovaly, že do rozhodujícího druhého kola, které se uskuteční za dva týdny, mají největší šanci postoupit proevropský centrista Emmanuel Macron a protievropsky naladěná kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Šance jednotlivých kandidátů ovlivňuje i volební účast, která je zatím nepatrně nižší než před pěti lety.

Ze 47 milionů oprávněných voličů se jich k urnám k dnešním 17:00 SELČ dostavilo 69,4 procenta. V roce 2012 to bylo ve stejnou dobu 70,59 procenta a v roce 2007 dokonce 73,87 procenta. Naopak menší zájem byl o volby hlavy státu v roce 2002, kdy se k volebním urnám dostavilo 58,45 procenta oprávněných voličů.

Dlouho přitom nebylo přitom jasné, zda na odhodlání voličů jít k urnám má vliv čtvrteční teroristický útok v Paříži. Průzkumy varovaly, že by účast mohla být nižší. To se zatím potvrdilo jen částečně a někde se před volebními místnostmi dokonce tvořily fronty. Dá se očekávat, že nakonec odvolí, stejně jako minule, necelých 80 procent lidí.

Odvolilo už všech 11 kandidátů na prezidenta, současná hlava státu François Hollande a jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. V hojném počtu hlasovali i Francouzi v zahraničí. Například v Berlíně a Londýně si kvůli vykonání občanské povinnosti museli Francouzi vystát dlouhé fronty.

Volební účast výrazně ovlivňuje šance jednotlivých kandidátů na postup. Vyšší účast může být výhodou pro Macrona, který nemá stabilní voličskou základnu a který se hodně opírá o hlasy nejmladších voličů. I tak je Macron pokládán za hlavního favorita a do druhého kola za dva týdny by mohl postoupit z prvního místa.

Váhu mohou mít hlasy nestálých voličů i pro kandidáta krajní levice Jeana-Luka Mélenchona, který vedl úspěšně kampaň hodně přes internetové sociální sítě, což mu pomohlo k zdvojnásobení preferencí týden před konáním prvního kola voleb. Do druhého kola voleb měl podle průzkumů šanci postoupit také pravicový konzervativec, expremiér François Fillon.

První odhady výsledků hlasování se začnou zveřejňovat ve Francii po uzavření posledních volebních místností ve velkých městech ve 20:00 SELČ. Na většině území se uzavřou už v 19:00 SELČ. Belgická a švýcarská frankofonní média, která nejsou vázána francouzským zákazem zveřejňování odhadů před uzavřením volebních místností, mohou svoje čísla zveřejňovat dříve.

Belgická televizní stanice RTBF už odpoledne přinesla informaci, že Macron podle neupřesněného průzkumu v prvních hodinách nasbíral 24 procent hlasů a kandidátka krajní pravice 22 procent. Fillona údajně v prvních hodinách volilo 20,5 procenta Francouzů a Mélenchona 18 procent.

Oproti minulosti je možné, že ještě nebudou jasně známa jména dvou postupujících kandidátů. Preference prvních čtyř zmíněných kandidátů jsou totiž zcela neobvykle těsné.

Témata:  Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy