Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Paříži vypukly nepokoje, lidé staví barikády a hází zápalné lahve

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Stovky mladých demonstrantů se dnes večer na vyhlašování výsledků prvního kola francouzských prezidentských voleb sešly v Paříži na náměstí Bastily. Zjevně krajně levicově orientovaní protestující a antifašisté hodlají uspořádat "noc barikád". Propukly potyčky s policií, informovala televize BFM TV. Podle agentury AFP byly tři osoby zadrženy.

Po oznámení prvních odhadů výsledků voleb po 20:00 SELČ se zhruba 300 demonstrantů shromáždilo před Bastilou. Povolány byly početné pořádkové síly, které preventivně zastavily provoz kolem kruhového objezdu před budovou slavné opery Bastille. Protestující prostor obsadili a házeli zápalné láhve a petardy.

Napětí kolem 20:30 prudce vzrostlo, když se těžkooděnci pokoušeli vyklidit schodiště před operní budovou. To už bylo jasné, že do druhého kola voleb postoupil centrista Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová.

Jeden z organizátorů do tlampače vyzval celý svět k demonstraci "proti Marine a proti Macronovi". "Ať bude výsledek (voleb) jakýkoli, my ho neuznáme," prohlásil jiný účastník protestu.

Témata:  Francie demonstrace ve Francii volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy