reklama

Přesně v deset hodin místního času (devět SELČ) vystoupili automobilisté z vozů, zastavili se autobusy i chodci na ulicích měst. Dvě minuty ticha se týkaly i žáků a studentů ve školách. Rozhlasové a televizní stanice vysílají od nedělního večera pořady a dokumenty s tematikou druhé světové války a vraždění Židů.

Premiér Benjmain Netanjahu v neděli při vzpomínkové slavnosti pořádané v jeruzalémském památníku obětem holokaustu Jad vašem pohrozil všem, kdo vyhrožují zničením Izraele. "Írán a Islámský stát nás chtějí zničit a proti židovskému státu se šíří nenávist. V našem světě přežívá silný a slabý je potlačen. Zakusili jsme to na svou kůži za šoa (holokaustu) a tato lekce je v našich myslích trvale přítomna. Z bezbranného národa jsme se stali státem, jenž má obranné síly, které patří k nejúčinnějším na světě," prohlásil premiér.

Mezinárodní den připomínky holokaustu připadá na leden, v Izraeli na 27. den sedmého měsíce židovského kalendáře a je vázán na povstání ve varšavském ghettu z roku 1943, které se připomíná 14. dne měsíce nisanu.

Stát je často kritizován za to, že si těžké období židovských dějin neustále připomíná, avšak o přeživší se dostatečně nestará. Velká část z nich žije v bídě.