Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet útoků na uprchlické ubytovny v Německu klesl, roste ale kriminalita cizinců

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére dnes uvedl, že loni Německo zaznamenalo 995 trestných činů proti azylovým ubytovnám, což je oproti roku 2015 mírný pokles. Ze statistiky také vyplývá, že za třetinou všech trestných čin v zemi jsou cizinci.

Mezi podezřelými ze všech trestných činů v Německu je zhruba třetina cizinců, v celkové 82milionové populaci je cizinců zhruba deset procent.

"Je to tak, podíl zahraniční kriminality je vyšší než společenský průměr," řekl dnes na tiskové konferenci v Berlíně ministr vnitra, podle něhož jde o znepokojivý vývoj. "Pravdou je ale i to, že 80 procent přistěhovalců, kteří se stali obětí násilného trestného činu, bylo obětí násilí ze strany dalšího přistěhovalce," podotkl také.

Z celkového počtu podezřelých z trestných činů (2,37 milionu) jich je podle dnes zveřejněné statistiky zhruba 954.000 ze zahraničí, což představuje podíl 40,4 procenta. Když se odečtou trestné činy, které mohou z definice spáchat jen cizinci (například delikty proti pobytovému zákonu), klesne jejich podíl na 30,5 procenta.

Část nadproporčního podílu cizinců na kriminalitě se dá podle de Maiziéra vysvětlit například tím, že je mezi přistěhovalci podstatně větší procento mladých mužů, tedy skupiny, která má obecně trestné činy na svědomí nejčastěji.

Za velkou část kriminality cizinců nesou zodpovědnost organizované bandy zločinců, třeba z Gruzie. Například uprchlíci ze Sýrie naproti tomu vykazují o poznání nižší kriminalitu. V absolutních číslech jsou ve statistice nezahrnující trestné činy, které mohou spáchat jen cizinci, za největší počet zločinů z řad přistěhovalců zodpovědní Turci, Rumuni, Poláci, Syřané, Srbové a Italové.

Migranti, kteří se ve spolkové republice nacházejí bez povolení k pobytu, i ti, kteří mohou dočasně zůstat, byli podle statistik loni zodpovědní za 8,6 procenta všech trestných činů. Také velkou část této kriminality má na svědomí jen poměrně úzká skupina migrantů. "Nepřipustíme, aby se všichni u nás žijící uprchlíci stali paušálně podezřelými, protože se u nás jejich příliš velká menšina dopouští trestných činů," konstatoval dnes de Maiziére.

Témata:  Německo kriminalita uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.