Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Arkansasu proběhla první dvojitá poprava v USA za 17 let

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Little Rock - Arkansas popravil další dva vězně z původně plánované série osmi poprav, kterou úřady chtěly vykonat do konce dubna. Smrtící injekce v pondělí večer místního času (dnes nad ránem SELČ) ukončila život Jacka Jonese a Marcela Williamse, kteří byli odsouzeni za znásilnění a vraždy spáchané v 90. letech.

Pondělní výkon trestu smrti byl první popravu dvou vězňů během jediného dne ve Spojených státech za posledních 17 let, uvedla agentura AP.

Obě popravy dělily zhruba tři hodiny, ačkoli měly být původně provedeny rychleji za sebou. Williamsovi advokáti však uspěli s požadavkem na pozastavení popravy kvůli tomu, že první popravený Jones podle nich v posledních okamžicích života pohyboval rty a lapal po dechu a mohl trpět. Soudkyně však přibližně po hodině umožnila popravit i Williamse.

Arkansaský guvernér Asa Hutchinson naplánoval popravy v krátkém rozmezí s ohledem na to, že na konci měsíce vyprší lhůta pro použití arkansaských zásob midazolamu, jedné z látek používaných ve smrtící injekci.

Guvernérův plán však překazila úspěšná odvolání, díky nimž byl u čtyř odsouzenců odložen výkon trestu smrti. Ve stanoveném termínu do konce dubna tak bude kromě minulý týden popraveného vraha Lendella Leeho provedena již pouze poslední poprava tento čtvrtek.

Témata:  trest smrti USA popravy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy