Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Paříži uctili památku policisty zavražděného při atentátu. Hollande mu udělil řád Čestné legie

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - V Paříži se dnes konal ceremoniál k uctění památky Xaviera Jugelého (37), který zahynul minulý čtvrtek při teroristickém útoku. Prezident François Hollande na prefekturu pozval i oba finalisty prezidentských voleb Emmanuela Macrona a Marine Le Penovou.

Jugelého zastřelil na pařížské třídě Champs-Élysées dvěma zásahy do hlavy Karim Cheurfi, který byl při střelbě sám zabit. Stačil ještě zranit dva Jugelého kolegy. K akci se přihlásila radikální skupina Islámský stát.

Jugelé byl posmrtně povýšen do hodnosti kapitána a Hollande mu dnes udělil řád Čestné legie. Jako první nad Jugelého rakví dostal slovo jeho životní partner, po něm Hollande.

"Byl zasažen, protože to byl policista," řekl Hollande ve svém projevu, v němž vzdal hold práci policistů. Řekl, že jsou stále častěji napadáni kvůli tomu, že na sobě mají policejní uniformu a že riskují své životy při plnění své povinnosti, jíž je chránit druhé. "Připomínám, že v roce 2016 zemřelo osm policistů a 14 strážníků," řekl prezident.

"Minulý čtvrtek terorista zavraždil policistu. Francie znovu přišla o jednoho ze svých nejodvážnějších synů, republika ztratila jednoho ze svých nejcennějších strážců," prohlásil Hollande. V poznámce určené svému nástupci prohlásil: "Žádám ty, kteří budou rozhodovat zítra, aby vyčlenili nezbytné rozpočtové zdroje k náboru personálu potřebného k ochraně našich spoluobčanů. Aby jim nabídli prostředky, jež jim umožní jednat účinněji... Pořádkové síly jsou několik let zmobilizovány jako nikdy. Francie vede doma i venku vyčerpávající boj proti terorismu. Bude dlouhý, obtížný a, tím jsem si jist, vítězný. Je k němu zapotřebí jednota a odpovědnost."

Na nádvoří byli Macron i Le Penová. Ta o Jugelém řekla, že je to další mučedník, a vyzvala k vyhoštění přistěhovalců se záznamem v trestním rejstříku. Macron to považuje za neúčinné opatření, které případné pachatele od jejich činů neodradí.

Témata:  Francie François Hollande Marine Le Pen teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy