Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K útoku v petrohradském metru se přihlásila skupina vedená al-Káidou

Al-Káida
Al-Káida
Foto: pinger.pl

Bethesda (USA)/Moskva - K bombovému útoku v petrohradském metru, který si vyžádal 16 mrtvých, se přihlásila málo známá skupina Prapor imáma Šamila s tím, že jednala na rozkaz teroristického hnutí Al-Káida.

Dnes to na svém webu oznámil americký institut SITE, který sleduje internetové aktivity džihádistických a rasistických organizací.

Skupina Prapor imáma Šamila, která má ve jméně kavkazského politického a náboženského vůdce protiruského odboje 19. století, rovněž jako sebevražedného atentátníka označila Akbaržona Džalilova. Tohoto ruského občana původem ze středoasijského Kyrgyzstánu vyšetřovatelé považují za pachatele.

Agentura Reuters poznamenala, že prohlášení zmíněné skupiny původně zveřejnila tisková kancelář v Mauritánii, dokument následně institut SITE přeložil.

Útok v petrohradském metru se odehrál 3. dubna. Až do dnešního dne se k němu žádná teroristická skupina nepřihlásila, ruská policie mezitím zadržela deset podezřelých z řad přistěhovalců ze Střední Asie. Ruská tajná služba FSB tvrdí, že útočník z metra dostal před atentátem peníze od nejmenované mezinárodní teroristické organizace se základnou v Turecku.

Témata:  Rusko Al-Káida teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy