Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump dekretem nařídil prověrku chráněných míst

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington – Dekret, který nařizuje prověřit několik desítek národních památek a chráněných míst na federální půdě, dnes podepsal americký prezident Donald Trump. List The Washington Post poznamenal, že prezident si tak ještě před završením prvních sto dní v úřadu snaží připsat další úspěchy.

Trumpovo rozhodnutí otevírá cestu k možnému ukončení ochrany a následnému využití oblastí například pro těžbu, napsala agentura Reuters.

Během podpisové ceremonie prezident prohlásil, že dekret „ukončí další z příkladů do očí bijícího zneužívání federální moci a vrátí pravomoci zpět do rukou států a lidu, kam patří".

Prezident USA může na základě zákona z roku 1906 na federální půdě vyhlásit památkovou ochranu, což výrazně omezuje využívání oblasti.

Exprezident Barack Obama zhruba tři týdny před odchodem z funkce, prohlásil za národní památku 5463 čtverečních kilometrů federální půdy v Utahu kolem přírodních útvarů Bears Ears. V oblasti, kde se nachází hojná naleziště indiánských památek, tak znemožnil těžbu surovin a komerční rozvoj, čímž rozhněval místní republikány.

Díky novému dekretu má nyní americké ministerstvo vnitra prověřit budoucnost několika desítek chráněných míst, a to včetně oblasti Bears Ears.

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy