Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský soud odmítl vydat kosovského expremiéra, v Srbsku je považován za válečného zločince

Soudy
Soudy
Foto: Pixmac

Paříž - Odvolací soud ve Francii odmítl vydat do Srbska někdejšího velitele kosovských povstalců Ramushe Haradinaje. Zároveň nad ním zrušil soudní dohled a povolil mu návrat do vlasti. Srbsko považuje Haradinaje, který byl v letech 2004 a 2005 kosovským premiérem, za válečného zločince.

Srbsko chce bývalého velitele Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) postavit před soud. Podezírá ho ze spáchání válečných zločinů na civilistech během ozbrojeného povstání v Kosovu na sklonku 90. let.

Francouzské úřady zadržely Haradinaje v lednu na základě srbského zatykače. Pak na něho byl uvalen soudní dohled a zákaz vycestování ze země až do vyřízení záležitosti. Jeho zadržení vyvolalo v Kosovu i v sousední Albánii vlnu nevole.

Tento krok kritizovala kosovská vláda i tamní prezident Hashim Thaçi, který sice také patřil ke špičkám UÇK, ale nyní je politickým soupeřem Haradinaje.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Haradinaje v dubnu 2008 osvobodil pro nedostatek důkazů, jeho zástupce přitom ale za podíl na mučení poslal na šest let do vězení. V červenci 2010 odvolací tribunál vrátil celý proces k novému projednání, v roce 2012 byl Haradinaj ale definitivně osvobozen. Srbsko však zatykač nestáhlo.

Témata:  Francie Srbsko Kosovo soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy