Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Program Dešťovka: Ministerstvo životního prostředí chce bojovat se suchem

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Vlastníkům a stavebníkům rodinných a bytových domů se ode dneška otevírá nová příležitost pro čerpání dotací. Ministr životního prostředí (MŽP) spouští Dešťovku, program, jehož cílem je motivovat občany k efektivnímu a udržitelnému hospodaření s vodou v domácnostech.

"V minulých letech zažila Česká republika během letních měsíců velká sucha, která se velice negativně promítla do stavu podzemních a povrchových vod. Všichni na vlastní kůži pociťujeme, že vodní blahobyt již skončil a je potřeba začít vodu využívat daleko efektivněji. Chytré hospodaření se srážkovými, ale i odpadními vodami je běžným standardem v západních zemích a naším cílem je zavést tento standard i do českých domácnost," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

"I proto jsme pro občany připravili pilotní program, který by je měl motivovat, aby chytali dešťovou vodu a tu pak využívali na zálivku zahrady nebo jako vodu užitkovou. Podpoříme pořízení zahradní nádrže, ale i důmyslnější systémy na recyklaci odpadní vody z mytí, sprchování a její opětovné použití například na splachování toalety," dodal ministr.

Výše dotace se pohybuje od 20.000 do 60.000 korun podle pořízené technologie. K této fixní části se připočítávají peníze na každý krychlový metr nádrže. Minimální velikost nádrže musí být dva metry krychlové. Dotace pokryje maximálně polovinu výdajů, mezi které lze zahrnout nákup zařízení, jeho instalaci, zemní práce i úpravu rozvodů.

"U projektů zaměřených na přečištění odpadních vod je součástí dotace i úhrada nákladů na projektovou dokumentaci ve výši 10.000 korun," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Nejjednodušší část programu Dešťovka na využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady bude dotována jen v místech výrazně postižených suchem. Patří sem obce na Frýdeckomístecku, Vysočině nebo na Znojemsku. Z větších sídel jde například o Opočno nebo Český Rudolec. "Jsme obcí, která se za několik posledních let musela potýkat s nedostatkem vody. Cílem naší obce bude i v rámci tohoto programu poskytnout maximum informací, aby ho lidé mohli využít, stejně jako jsme to realizovali u kotlíkových dotací, v dotacích na nákup nádob na tříděný odpad," uvedl k novému programu Kamil Štětař, místostarosta obce Pivín.

Podle ministra lidé díky novému systému podpory ušetří na nákladech za vodu, návratnost investice odhaduje u složitějších systémů od deseti let. Podrobnosti k programu jsou zde.

Vláda začátkem roku schválila národní plán adaptace na změny klimatu. Víc než miliardu korun budou stát opatření, jež mají připravit Česko na klimatické změny.

Vláda určila 50 prioritních opatření se 160 nejdůležitějšími úkoly. Aby byly úkoly splněny, bude podle plánu nutno přerozdělit peníze příslušných ministerstev nebo je přidat ze státního rozpočtu. Na opatření s prioritou jedna by mělo do roku 2020 jít až 834 milionů korun. Dalších zhruba 415 milionů Kč by připadlo na doplňková opatření již bez nároku na státní pokladnu.

Témata:  Ministerstvo životního prostředí České republiky Richard Brabec dotace sucho

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy