Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek neztrácí naději: Dialog EU s Tureckem má stále cenu

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lucemburk - V pátek se ministři zahraničí zemí EU sejdou k neformálnímu jednání v maltské metropoli Vallettě, kde budou mimo jiné debatovat o vztazícz s Tureckem po nedávném ústavním referendu.

"Zadrhávající se rozhovory o přistoupení Turecka k Evropské unii by se pro EU mohly stát nástrojem k dialogu s Ankarou," míní český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Vedení rozhovorů a snaha o dialog má podle něj stále svou cenu. Turecko je pro unii klíčový partner s velkou strategickou a vojenskou cenou v regionu, v hospodářské oblasti i při řešení migrační krize.

Zaorálek nechce na Maltě vyzývat k radikálním krokům, existují však podle něj nepřekročitelné linie. Tou by podle něj bylo například turecké rozhodnutí obnovit v zemi trest smrti. "Tím by všechny řeči o přistupování musely skončit," upozornil. Podobnou "červenou linii" si ostatně před několika dny stanovila i Evropská komise.

Obnovení roky zamrzlých přístupových jednání začalo skřípat po nezdařeném pokusu o vojenský puč v zemi a po tvrdé reakci Erdoganovy administrativy na něj. Před referendem Erdogan také nešetřil ostrými výroky na adresu některých evropských zemí. "Já jsem celou dobou přesvědčen, že Turecko nesmírně potřebuje Evropu. Věřím, že i na turecké straně bude ochota naše vztahy nezhoršovat, neeskalovat," poznamenal dnes Zaorálek.

Témata:  Lubomír Zaorálek EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy