Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kocáb je sluníčkář, ochránce cikánů a muslimů, tvrdil poslanec. Policie jej obvinila z extremismu

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava – Poslanec slovenské krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Stanislava Mizíka obvinila policie z extremismu. Poslance na Slovensku od podzimu 2012 nechrání imunita před trestním stíháním. Stíhat je nelze pouze za hlasování a za výroky ve sněmovně.

Policie o tom informovala na sociální síti. Obvinění poslance podle médií souvisí s jeho příspěvkem na sociální síti, kterým kromě jiného upozornil na židovský původ některých osobností, jimž slovenský prezident Andrej Kiska letos v lednu udělil vysoká státní vyznamenání.

Poslanec například napsal, že Kiska „Řád Bílého dvojkříže II. třídy udělil českému režisérovi židovského původu Juraji Herzovi a také Michaelu Kocábovi - sluníčkáři, ochránci cikánů, muslimů".

Židovský původ Mizík zmínil také u dalších dvou vyznamenaných včetně Evy Mosnákové, která přežila holokaust. Jiného oceněného Michala Kaščáka zase poslanec označil za organizátora „zvráceného festivalu Pohoda, kde se propaguje islamismus, homosexualita, sluníčkářství a 'zlé jazyky' tvrdí, že se tam shromažďují 'huliči' trávy a jiných drog."

Slovenská sněmovna tento měsíc odhlasovala pokutu 1000 eur (26.950 Kč) Mizíkovi za jeho loňské výroky v parlamentu, kterými označil islám za satansko-pedofilní dílo ďábla.

Nyní vyšetřovatel elitní policejní jednotky obvinil poslance z výroby extremistických materiálů a z hanobení národa, rasy a přesvědčení. Mizíkovi v případě prokázání viny hrozí až několikaleté vězení a mohl by také přijít o poslanecký mandát. Policie také provedla razii v poslancově kanceláři.

LSNS se poslance zastala, šéf strany a předseda Banskobystrického kraje Marian Kotleba postup policie kritizoval. „Celý tento zásah byl brutální ukázkou moci, která proti poslancovi zasáhla pouze pro jeho politický názor. Slovenskou republiku ovládl fašistický režim, který se neštítí zneužít silové složky státu k potlačení skutečné opozice," tvrdí.

Témata:  Slovensko policie SR extremismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy