reklama

Snímky ukazují podle serveru The Independent vůbec největší dělostřelecké cvičení, které probíhá v rámci oslav 85. výročí založení tamní armády.

Má se za to, že se do této demonstrace síly se zapojilo asi 300 nebo 400 dělostřeleckých systémů, cvičení se konalo v blízkosti přístavního města Wonsan na východě země. Podle snímků na palbu dohlížel sám Kim Čong-un.

V úterý severokorejské státní média v komentáři k 85. výročí založení Korejské lidové armády napsala, že je armáda je připravena „udělat z amerického pletichaření a jaderného vydírání minulost“.

Jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na nejmenované vládní zdroje uvedla, že se cvičilo ostrými střelbami. Západní politici navíc spekulovali o možnosti dalšího severokorejského jaderného nebo raketového testu. 

„Neexistuje žádný limit síly úderu lidové armády vyzbrojené naší nejmodernější vojenskou technikou, včetně přesných a miniaturizovaných jaderných zbraní a ponorek schopných odpálit balistické rakety,“ napsaly v editorialu severokorejské státní noviny Rodong Sinmun.

„Poslední palebné cvičení je vnímáno jako součást severokorejského zimního výcvikového programu trvajícího už několik měsíců,“ vysvětluje profesor Kim Dong-Yub z Kyungnam University.

Cvičení přichází v době zvýšeného napětí a v okamžiku, kdy se americký prezident Donald Trump snaží přesvědčit Čínu, aby udržela na uzdě svého souseda a spojence. USA v úterý provedly své vlastní vojenské cvičení s Jižní Koreou.