Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR lže světu? Zbraně na pompézní vojenské přehlídce byly falešné, míní expert

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washingon – Severní Korea 15. dubna světu demonstrovala svou sílu obří vojenskou přehlídkou v Pchjongjangu. V průvodu se mimo jiné objevilo speciální komando s ručními protitankovými granátomety (RPG). Americký analytik a bývalý zpravodajský důstojník však poukazuje na to, že šlo především o propagandistickou akci, protože mnohé z těchto zbraní byly falešné.

Severní Korea si chtěla protáhnout své „vojenské svaly“, bližší pohled na fotky severokorejských vojáků ale ukazují, že tato jejich bojová síla je vhodnější pro propagandu než pro skutečné bitvy, píše americký server Fox News.

V masivním vojenském průvodu, který Pchjongjangem prošel v polovině dubna, Severní Korea představila celou řadu svých zbraní, některé z nich údajně měly být prvními prototypy. Podle odborníků však často šlo o pouhé padělky a falešné zbraně. Bližší pohled na vojáky tak podle serveru ukazuje, že KLDR není na válku připravena tak, jak v posledních dnech tvrdila tamní propaganda.

„Šlo spíše o vyslání zprávy, než že by byli připraveni k opravdovému boji,“ vysvětluje pro server Michael Pregent, bývalý armádní zpravodajský důstojník s více než 28 lety zkušeností z konfliktů po celém světě. Pregent se podíval na několik fotek severokorejských vojáků z průvodu z 15. dubna a okamžitě našel řadu nesrovnalostí.

Dramaticky na snímcích působila především údajná komanda speciálních sil, jejichž příslušníci nesli něco, co vypadalo jako AK-47 s možností vystřelovat granáty. To, co mělo mnoho lidí za granátomety, jsou však podle Pregenta známé spirálovité zásobníky. Ty podle něj často selhávají, ale skutečnou otázkou podle něj je, zda vůbec obsahují munici, protože s jejími dodávkami má tamní režim velké problémy.

Podle odborníka tak celá vojenská přehlídka byla spíše jakousi „módní přehlídkou“. I výstroj - jako ochranné brýle či rukavice bez prstů - byly spíše na parádu, než že by byly skutečně účinné. Poukazuje také na to, že řadu předvedených zbraní nelze v boji vůbec použít. Konkrétně zmiňuje zdánlivě obrovské střely umístěné na konci některých pušek, které měly různé tvary a barvy. Podle Pregenta jsou ale „směšné“.

„Když se podíváte, můžete vidět plast na ústí hlavně,“ řekl Pregent. A i když připouští, že některé ze severokorejských RPG mohou být skutečné, projektily podle jeho mínění byly falešné. Pochybnosti má také o tom, co na snímcích vypadá jako postříbřené pušky. „Saddám měl pozlacené zbraně, ale vůbec je nechtěl dát svým jednotkám, takže tyto jsou s největší pravděpodobností pouze obarvené,“ tvrdí Pregent. I když mohou panovat pochybnosti o schopnostech severokorejských zbraních, pokud jde o jejich efektivitu v terénu, a i když mohou být zpochybňovány také jaderné schopnosti KLDR, odborníci se shodují, že dělostřelecké testy, které se uskutečnily tento týden, ukázaly jasné a bezprostřední riziko.

George Friedman, zakladatel skupiny Geopolitical Futures, s ohledem na tyto těžce opevněné a strategicky umístěné dělostřelecké jednotky varuje, že „v případě, že zahájí palbu na [Soul], nastane holocaust.“ Dodal, že odstranění všech těchto jednotek „nebude snadný úkol a nebude to jednodenní úder“. Pregent souhlasí a předkládá zásadní otázku: „Díky svému dělostřelectvu mají legitimní vojenské schopnosti. Proč tedy v jiných oblastech pouze předstírají?“

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy