Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina zabavila 1,5 miliardy dolarů exprezidentu Janukovyčovi

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kyjev - Ukrajina dnes zahájila proces, kterým bude zabaven majetek bývalého prezidenta Viktora Janukovyče. Tyto finance politik podle současného vedení Ukrajiny ukradl z rozpočtu země. Podle serveru Bussines Standard jde přibližně o 1,5 miliardy dolarů.

Kyjev peníze zabavil nejen exprezidentovi, ale i jeho spolupracovníkům. Generální prokurátor Jurij Lutsenko k tomu řekl: „Mluvíme o sto účtech, na kterých členové kriminálního gangu Janukovyče ukryli své cenné papíry. Tato operace bude ještě dnes dokončena.“

Už na začátku roku 2015 peníze na účtech zmrazila Státní služba finančního monitoringu. O jejich propadnutí státu rozhodl ukrajinský soud. Bezpečnostní a obranná rada státu teď uvedla, že státní banka začala zabavovat finance starého režimu v souladu s dřívějším soudním rozhodnutím.

„Tyto peníze byly ukradeny ukrajinskému lidu,“ řekl ukrajinský prezident Pettro Porošenko ve veřejném vystoupení. „Vytáhli je z kapes všech Ukrajinců,“ uvedl s tím, že peníze budou použity pro potřeby ukrajinských ozbrojených složek.

„Požádal jsem vládu a parlament, aby udělaly potřebné změny ve státním rozpočtu a použily zabavenou částku pro potřeby ukrajinské armády, národní gardy, bezpečnostních složek a pohraniční služby," dodal.

Janukovyčovy zdroje chce Porošenko použít například na stavbu továrny pro výrobu munice, nákup moderních radiokomunikačních zařízení, radarů pro detekci dělostřeleckých střel a dronů a na výstavbu ubytoven pro vojáky.

Exprezident Janukovyč se v současné době ukrývá v Rusku, kam s pomocí ruské tajné služby uprchl po násilném převratu v únoru 2014. Tehdy v Kyjevě při bojích demonstrantů s policí zemřelo sto lidí. 

Témata:  Ukrajina Viktor Janukovyč Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy