Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská krize dopadá i na spojence z Kuby, Havana plánuje utahování opasků

Kuba
Kuba
Foto: INT

Havana - Politická a ekonomická krize, s kterou se potýká Venezuela, začíná děsit Kubu. Havana po dvou letech rozpočtových škrtů plánuje i v příštím roce další omezování výdajů.

Centrálně plánovaná ekonomika se pak poprvé za téměř 25 let propadla do recese. "Základním předpokladem (plánu na rok 2018) je splnění cílů produktivity a služeb prostřednictvím výkonnosti a snížení nákladů na úroveň nižší než v roce 2017," napsal list vládní komunistické strany Granma s odvoláním na zprávu, kterou pro radu ministrů připravil ministr hospodářství Ricardo Cabrisas.

Kvůli prudkému propadu cen ropy v roce 2014 Venezuela omezila dodávky dotovaného paliva na Kubu i platby za odborné služby, jako je například lékařská péče, které získává od Kuby. Také další spojenci těžící ropu, Angola a Alžírsko, mají problémy s nedostatkem hotovosti, aby mohli platit za služby, které získávají do Kuby.

Na Kubě sice vzkvétá cestovní ruch, ani tento růst ale zatím nestačí na to, aby aby odvrátil problémy s dostatkem tvrdé měny.

Kubánský prezident Raúl Castro před rokem připustil, že země má nedostatek hotovosti a v prosinci dodal, že má problémy s platbami dodavatelům a poděkoval jim za trpělivost. Castro také uvedl, že ekonomika loni klesla o jedno procento. V předchozích čtyřech letech podle něj rostla v průměru o tři procenta.

Témata:  Kuba Venezuela Raúl Castro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy