Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká Sněmovna reprezentantů bude hlasovat o Obamacare

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Sněmovna reprezentantů USA bude už tento týden možná hlasovat o náhradě zdravotní reformy někdejšího demokratického prezidenta Baracka Obamy.

V rozhovoru s televizí CBS News to prohlásili ekonomický poradce Bílého domu Gary Cohn a personální šéf Bílého domu Reince Priebus. Nynější republikánský prezident Donald Trump v předvolební kampani přislíbil reformu známou jako Obamacare zrušit.

Pro svůj slib ale dosud nenašel v Kongresu dostatečnou podporu. Na konci března se sice k hlasování ve Sněmovně reprezentantů již schylovalo, ale kvůli nedostatečné podpoře mezi republikány se Trump rozhodl tento bod stáhnout z programu.

Cohn i Priebus nyní shodně tvrdí, že mezi republikány je nyní dostatek těch, kteří pro návrh zvednou ruku. "Máme podporu pro zdravotní péči? Myslím, že ano," řekl Cohn. Priebus k tomu dodal, že věří, že hlasování se uskuteční ještě tento týden.

Prezident USA Donald Trump se nevzdává plánů na rychlé zrušení a náhradu systému zdravotního pojištění Baracka Obamy, přestože republikánští senátoři už v podobný scénář nedoufají. Trump dříve v Bílém domě prohlásil, že Kongres se na nové podobě Obamacare určitě dohodne. Pokus o zrušení Obamovy reformy přitom minulý týden narazil na nedostatečnou podporu poslanců.

"Nemám pochyb o tom, že se to stane velmi rychle," řekl prezident na recepci pro senátory v Bílém domě. "Vždyť jsme to všichni slíbili americkému lidu - republikáni i demokraté. Bude to záležitost obou stran, protože všichni chceme totéž. Chceme, aby tato země, kterou milujeme, byla veliká," konstatoval.

Témata:  USA Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických obamacare

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy