Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výpověď unesené dívky: IS má nového kata a je stejně krutý jako zabiják John

Islamisté hromadně popravili 21 lidí
Islamisté hromadně popravili 21 lidí
Foto: Twitter

Mosul - Slavný zabiják radikální organizace Islámský stát přezdívaný džihádista John je po smrti. Zabilo jej britské komando SAS 12. listopadu loňského roku. Nyní mají radikálové jeho nástupce, který je zřejmě podobně nemilosrdný a krutý.

Novým katem Islámského státu je brit Siddhartha Dhar, který měl na nedávno zveřejněném videu figurovat při popravě pěti špionů. Podle mladé dívky, jezídky Nihad Barakatové, jde o jednoho z  nejvýznamnějších velitelů zahraničních bojovníků v iráckém Mosulu.

Dhar po konverzi na islám přijal jméno Abu Rumajsah. V roce 2014 byl zatčen, po propuštění na kauci ale utekl do Sýrie se svou ženou a čtyřmi malými dětmi. Od té doby si opatřil několik sexuálních otrokyň a sehrál klíčovou roli při zajetí a obchodování s lidmi.

Jednou z nich byla i Nihad, která byla unesena, když jí bylo 16 let. Mezi radikály byla bita, znásilněna a donucena ke sňatku s členem organizace dříve, než se pokusila o útěk. Ten jí ale nevyšel, byla chycena a opět znásilňována. Posléze otěhotněla.

V rozhovoru pro seriál British Muslim TV prozradila jména zahraničních bojovníků, kteří ji zotročili. První muž, za kterého se musela vdát, byl známý australský extremista Abdul Salam Mahmoud. Stalo se tak měsíc a půl předtím, než ho zabili v Sýrii. Po jeho smrti se pokusila o útěk, ale chytili ji v Kirkúku, když se snažila navázat kontakt se zbývajícími členy své rodiny. Poté byla odvlečena k veliteli, který se jmenoval Abu Dhar.

Předpokládá se, že Abu Dhar je ve skutečnosti Siddhartha Dhar, protože dívka jej podle fotografií poznala. Dále ale odmítala mluvit a bylo na ní vidět silné rozrušení. Co přesně se jí poté stalo a jakých zvěrstev se na ní nový "džihádista John" dopustil tak zůstává záhadou.

Dívka se nyní nachází v uprchlickém táboře v Khanke v severním Iráku, kde žije s matkou, otcem a sourozenci. Její dvě sestry a dva bratři jsou stále v zajetí islamistů, stejně jako její dítě, které byla nucena opustit.

Témata:  Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy