Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR zatkla Američana, který prý chtěl rozvrátit zemi

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Severní Korea dnes potvrdila zatčení Američana korejského původu Kim Sang-tuka, který používá také jméno Tony Kim. Zadržen byl 22 dubna na letišti v Pchjongjangu, protože prý spáchal nepřátelské činy s cílem rozvrátit zemi.

Podle jihokorejské agentury Jonhap se padesátník Kim podílel na programech humanitární pomoci KLDR a do Severní Koreje přijel, aby o programech pomoci jednal. Údajně také v poslední době vyučoval účetnictví na Univerzitě vědy a technologie v Pchjongjangu, která je financovaná převážně ze Západu.

Na Korejském poloostrově nyní narůstá napětí v souvislosti s novými testy severokorejských raket a obavami z nové jaderné zkoušky.

Satelitní záběry pořízené 25. dubna ukázaly obnovu aktivity na jaderné střelnici Pchunggje na severovýchodě KLDR, kde severokorejská armáda obvykle nukleární bomby testuje, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na americko-korejský výzkumný institut 38 North.

Komunistická diktatura, která s USA neudržuje diplomatické styky, si zadržováním Američanů obvykle vynucuje návštěvy vysoce postavených amerických politiků.

Témata:  Severní Korea USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy