Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozmístilo Rusko jaderné nálože kolem USA? Důstojník něco prozradil a Kreml obratem zareagoval

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Ruská armáda rozmístila při pobřeží Spojených států blíže neupřesněný počet jaderných náloží. Jejich detonace by způsobila vlnu tsunami, která by zničila největší americká pobřežní města, jako New York nebo Miami. Uvedl to britský list Telegraph.

Podle deníku informaci o umístění jaderných náloží prozradil ruský plukovník v důchodu Viktor Baranetz. Ten tvrdí, že Moskva umístila jaderné zbraně na východním pobřeží Ameriky.

Umístění jaderných hlavic má být podle plukovníka odpovědí na to, že Spojené státy rozmisťují svou armádu podél ruských hranic. "Američané nasazují své tanky, letadla a prapory speciálních sil podél ruské hranice," řekl Baranetz v rozhovoru pro ruský list Komsomolskaja Pravda.

"A my v tichosti pokrýváme americké pobřeží nukleárními zbraněmi. Zakopávají se a spí, dokud nebudou povolány k akci," dodal. Podle britského deníku by výbuch jaderných náloží sám o sobě ničivý nebyl, vyvolal by ale masivní vlnu tsunami, která by zaplavila pobřežní města jako New York a Miami. 

Podle někdejšího vojáka musí Rusko přijít na způsob, jak se bránit americké armádě, zatímco disponuje s mnohem menším vojenským rozpočtem než Spojené státy.

"Spojené státy jsou stálým světovým šampionem v rozsahu svého vojenského rozpočtu, téměř 600 miliard dolarů, což je desetkrát více, než má Rusko," vysvětlil nepoměr mezi financováním armády Spojených států a té ruské.

Podle něj na poli ekonomiky Rusko se Spojenými státy zápasit nebude. "Jsme v jiné váhové kategorii," uvedl Baranetz. Ruská armáda se proto snaží vymyslet způsob, jak zajistit ochranu své země při vynaložení nižších finančních prostředků.

Jedním z nich je právě údajné ukrytí jaderných náloží při pobřeží USA. "Jsem si jist, že jsme našli asymetrické odpovědi," hodnotí údajný plán ruský plukovník.

Mluvčí ruské vlády Dmitrij Peskov ale Baranetzova slova odmítá a popírá. Tvrdí, že jsou "divná" a že by je svět neměl brát vážně. Jestli ale Rusko nálože skutečně rozmístilo či nikoliv neprozradil.

Témata:  Rusko Ruská armáda USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy