Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ zveličuje sílu Ruska? Podle experta je skutečná síla Východu mizivá

Ruská armáda: Kamov Ka-52 Alligator (v kódu NATO:
Ruská armáda: Kamov Ka-52 Alligator (v kódu NATO: "Hokum-B") je ruský dvoumístný bitevní vrtulník, schopný operací za každého počasí.
Foto: mil.ru

Paříž – Ze zprávy organizace SIPRI vyplývá, že z celosvětových výdajů na armádu vynakládají 36 procent USA, 13 procent Čína a 4,1 procenta Rusko. Souhrnné údaje za Francii, Německo a Velkou Británii pak představují 8,6%, což je oproti Rusku více než dvojnásobek. I proto bychom měli přestat přeceňovat vojenské schopnosti Kremlu, uvádí pro francouzský server Atlantico Alain Rodier, bývalý vysoký úředník francouzských zpravodajských služeb a expert na islámský terorismus a organizovaný zločin.

Rodier poukazuje na to, že je vždy velmi problematické srovnávat výkonnost jednotlivých armád. Pokud ale porovnáme všechny kvantitativní údaje, pak zjistíme, že pouze v jaderných zbraních jsou jejich potenciály srovnatelné - a ve všem ostatním NATO značně Rusko předčí. „Za prvé - lidé. Země NATO mají asi 917 milionů lidí (včetně 317 milionů Američanů) na něco málo přes 142 milionů Rusů. Zdroj západních zemí je mnohem vyšší, než je tomu u Rusů,“ připomíná.

NATO má 3,6 milionu mužů (i žen) ve zbrani (včetně 1,5 milionu Američanů) proti 800 tisícům Rusů. NATO má k dispozici 5900 bojových letadel (včetně 3500 amerických) oproti 1900 ruským strojům. NATO má přibližně 5900 bojových tanků (včetně 2300 amerických), Rusové 2800. Jediné, v čem se mohou Západ a Rusko rovnat, jsou tedy jaderné zbraně.

Tendence přeceňovat ruské schopnosti podle experta pochází už z doby po konci druhé světové války. Tehdy prý Washington nadhodnocoval hrozbu pramenící ze SSSR a zemí Varšavské smlouvy, a následně i z Ruska. Píše také, že američtí spojenci z NATO byli závislí zprávách americké rozvědky a neměli důvod pochybovat o prohlášeních svých amerických spojenců. Až v době války v Afghánistánu začala klást otázky Francie – a to poté, co vyšlo najevo, že ruská vojenská technika není tak efektivní, jak se očekávalo.

Současné problémy ruské ekonomiky, které jsou podle Rodiera srovnatelné s problémy Itálie, nyní prý Moskvu tlačí, aby navzdory oficiální propagandě, udělala rozhodnutí, která negativně ovlivňují ruský vojenský potenciál. „Modernizační programy značně trpí, protože jsou stále více omezovány,“ domnívá se francouzský odborník. „Moskva má i méně strategických zájmů v zahraničí, než Washington: Rusko udržují 12 zahraničních vojenských základen, zatímco Amerika jich má 800,“ zdůrazňuje Rodier.

I proto podle něj Rusko škádlí země NATO. „Ale Rusko dnes nemá ten potenciál, jaký mělo v době Varšavské smlouvy. Vojensky je nyní daleko od dob studené války. I proto se posouvá směrem k hybridním konfliktům s vědomím, že tyto střety nejsou pouze vojenské,“ dodává expert.

Témata:  Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy