Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se vložil do debaty ohledně Obamacare

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Do debaty o zrušení systému zdravotního pojištění Obamacare se dnes opět vložil prezident Donald Trump. Pozval si skupinu tří vzpurných republikánských poslanců, aby zmírnil jejich odpor.

Podle amerických médií prezident uspěl a republikáni už možná mají dostatek hlasů, aby ve Sněmovně reprezentantů zrušení zdravotní reformy Baracka Obamy prosadili.

Prezidentský tábor se o zrušení Obamacare snažil už v březnu, ale Bílý dům tehdy hlasování nakonec odvolal kvůli nedostatečné poslanecké podpoře. Druhý neúspěšný pokus už si Trump nemůže dovolit, shodují se američtí komentátoři.

Brzdou prezidentových záměrů nejsou ani tak demokraté ve Sněmovně reprezentantů, o jejichž odporu proti zrušení Obamacare nikdo nepochybuje. Problémem pro Bílý dům jsou poslanci z řad republikánů, tedy strany, která Trumpa vyslala do Bílého domu. Vztah k Obamacare republikánskou parlamentní frakci rozdělil.

Návrh hlavních bodů budoucího systému zdravotního pojištění, který má Obamův program nahradit, experti republikánů museli několikrát pozměnit, aby vyvážili požadavky republikánských konzervativců žádajících totální zrušení Obamacare a liberálů trvajících na zachování některých jejích částí v obavě ze ztráty voličů.

Po celý minulý týden v Kongresu drnčely telefony z Bílého domu, lobovali prezidentovi poradci a intervenovali pojišťovací experti ve snaze zrušení Obamacare zajistit. Přesvědčovali republikánské poslance, aby Trumpův návrh při hlasování podpořili.

Témata:  Donald Trump USA obamacare

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.