Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kriminalita v Rakousku: 44 procent všech trestných činů spáchali cizinci

Rakouská policie, ilustrační fotografie
Rakouská policie, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Vídeň – Podle nově zveřejněných statistik byli cizinci zodpovědní za 44 procent trestných činů v roce 2015 v Rakousku. Velký počet pachatelů pochází z Afghánistánu.

Server Breitbart poukazuje, že místo, aby se rakouská mainstreamová média zaměřila na „masivní zastoupení cizinců v trestné činnosti", upozorňují na násilnou a sexuální trestnou činnost spáchanou rodilými Rakušany.

V návaznosti na brutální znásilnění desetiletého chlapce ve Vídni migrantem z Iráku a na otázky protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPO) týkající se kriminality cizinců, byla vůbec poprvé analyzována trestná činnost, které se dopustili cizinci na území země.

Statistika ukazuje, že bylo loni odsouzeno 29.439 Rakušanů a 23.609 cizinců. Asi 45 procent z 6,734 drogových trestných činů spáchali cizinci - zhruba 14 procent pachatelů pocházelo z jedné země, z Afghánistánu.

Pokud jde o násilné trestné činy, za ty bylo odsouzeno 7,826 lidí - 33 procent, tedy asi 2560, z nich patřilo mezi cizince. Stejně tak cizinci tvoří 35 procent odsouzených za sexuální trestné činy, podle listu Kurier bylo odsouzeno přesně o 103 sexuálních násilníků cizího původu

Vzhledem k tomu, že přistěhovalci tvoří malou, ale rostoucí část rakouské populace, představuje 44 procent trestných činů spáchaných cizinci, se tato skupina v policejních statistikách vyskytuje až příliš často, píše server. Zároveň ale poukazuje, že neexistuje žádný jasný rozdíl mezi skupinami cizinců – tedy přistěhovalci, uprchlíky a migranty, všichni spadají do jedné kategorie.

Kurier oslovil sociologa Reinharda Kreissla, kterého tato statistika neznepokojila. Vysvětluje, že na vině jsou „jazykové problémy, kulturní konflikty a nedostatek dovedností vedoucích k řešení konfliktů". Reinhard dodal, že je poměrně typické, že se mladí muži-migranti, zejména mládež bez doprovodu, dostanou do potíží s policií.

Odmítl jakoukoli souvislost mezi zvýšenou frekvencí sexuálních útoků a prudkým nárůstem migrace do Rakouska. Dodal, že veškeré další obavy pramení ze zvýšeného povědomí o tématu po masivních sexuálních útocích v Kolíně nad Rýnem. Kreissl však přiznal, že by nechtěl být mladou ženou, která je venku sama pozdě v noci.

Témata:  Rakousko policie Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy