Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistán kvůli útokům popravil tři členy Talibanu

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Islámábád - V Pákistánu dnes popravili další tři muže, které armáda označila za členy islamistického teroristického hnutí Taliban.

Vojenské soudy je shledaly vinnými ze smrtelných útoků na civilisty a bezpečnostní síly. Trojice byla oběšena, informovala agentura DPA.

Ve středu v Pákistánu popravili čtyři ozbrojence, které vojenské soudy usvědčily z terorismu. Šlo patrně o přívržence Talibanu, uvedla s odvoláním na armádu agentura AP. Odsouzenci se prý přiznali k podílu na útocích mířených na civilisty a vojáky.

Možnost hrdelního trestu byla v Pákistánu obnovena v reakci na teroristický útok v Péšávaru, při kterém v roce 2014 přišlo o život 150 lidí, včetně 144 dětí. Případy terorismu, za kterými stojí civilisté, od té doby také podléhají vojenským soudům. Pákistánský parlament letos na další dva roky mandát těchto soudů na řešení takových případů obnovil.

Pokud vojenský soud rozhoduje o případu, kde má být vydán rozsudek smrti, koná se řízení za zavřenými dveřmi. Rozsudek smrti pak musí potvrdit velitel armády. Opozice a organizace na ochranu lidských práv v minulosti počínání vojenských soudů kritizovaly.

Podle DPA již letos Pákistán popravil 28 lidí. Dalších až 8200 lidí čeká v celách smrti, odhadují aktivisté z organizací na ochranu lidských práv.

Témata:  Pákistán trest smrti popravy Tálibán

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy