Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konzervativci vyhráli v Británii regionální volby

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Místní volby, které se ve čtvrtek konaly ve Skotsku, Walesu a části Anglie, jsou úspěchem pro Konzervativní stranu premiérky Theresy Mayové. získali kontrolu nad pěti metropolitními regiony, zatím posílili o více než 100 regionálních zastupitelů a nově získali křeslo starosty v západoanglickém Bristolu.

Po sečtení zhruba čtvrtiny hlasů to dnes krátce před polednem konstatovala agentura AP.

Dosavadní výsledky ukazují, že na voliče už na místní úrovni zaúčinkovala nedávná výzva premiérky, aby lidé jejím konzervativcům v parlamentních volbách 8. června umožnili rozšířit většinu v parlamentu v zájmu posílení pozice Londýna v jednáních s Bruselem o brexitu.

Politolog ze Strathclydeské univerzity John Curtice řekl, že konzervativci mohou očekávat nejlepší výsledek v místních voleb za posledních deset let nebo možná i čtvrtstoletí.

Labouristé, kteří jsou hlavní opoziční sílou, zatím utrpěli ztráty ve Walesu, kde mívají tradičně silnou podporu, ale o desítky místních radních přišli i jinde v Británii. Labouristický stínový ministr financí John McDonnell připustil, že strana zažila nepříjemnou noc, ale výsledky podle něj nejsou takovým debaklem, jak se očekávalo.

Naprostou porážku zatím výsledky věští protievropské Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), která zatím nezískala ani jeden mandát.

Témata:  Velká Británie volby ve Velké Británii UKIP

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy