Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Maďarsku radí: Nenoste vyzývavé oblečení, uprchlíci mohou volně z tábora

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť - Uprchlíci v Maďarsku to nebudou mít jednoduché. Obyvatelé západomaďarského města Körmend si ve velkém preventivně kupují slzný plyn. Podle deníku Magyar Nemzet totiž mají obavy o svou bezpečnost.

Mluvčí Dániel Molnár podotkl, že mezi obyvateli se nešíří panika, panuje tam ale zvýšená opatrnost. Do města bylo převeleno 40 vojáků, aby svou přítomností uklidnili obyvatelstvo.

Přesto byli pracovníci místního Tesca upozorněni, aby nenosili vyzývavé oblečení. Azylanty do Körmendi přivezl v pondělí autobus z tábora v Bicske, jejich nový domov je ale otevřený a migranti z něj mohou kdykoli odejít.

Situace ale není lepší ani v jiných částech země. Na nedalekých hraničních přechodech do Rakouska byly minulý týden zavedeny kontroly a rakouské orgány tak nově zastavují auta, kontrolují cestující a požadují od nich doklady.

Maďarská vláda rovněž zvažuje vypsání referenda o povinném přerozdělování uprchlíků. Iniciativu ohlásil maďarský premiér Viktor Orbán: "Kvóty by překreslili kulturní a náboženskou tvář Evropy. Na takové rozhodnutí nemá mandát žádný evropský orgán," uvedl.

Témata:  Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy