Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V německém Hannoveru musí kvůli bombám z války evakuovat 50 tisíc lidí

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Hannover (Německo) - Severoněmecké město Hannover dnes začalo s obří evakuací kvůli nálezu pěti bomb z druhé světové války.

Své domovy musí opustit kolem 50.000 obyvatel této půlmilionové metropole spolkové země Dolní Sasko. Jde tak o jednu z největších poválečných evakuací v Německu, napsala agentura DPA.

Dočasné stěhování potenciálně ohrožených lidí organizují policisté a hasiči. Město evakuovaným nabízí muzejní prohlídky a projekce filmů.

Během odpoledne se plánuje samotné zneškodnění trhavin, likvidační práce by však mohly trvat až do večera.

Na staveništi ve čtvrti Vahrenwald se původně našlo 13 podezřelých míst, kde by mohla být nebezpečná munice. Následný průzkum potvrdil toto podezření v pěti případech.

Hannover počátkem března oznámil, že se chce zaměřit na systematický průzkum města kvůli nevybuchlým bombám. Za druhé světové války provedli spojenci na město zhruba 130 náletů, během kterých ulice zasypalo přes 23.000 tun bomb. Uvádí se, že každá desátá puma nevybuchla.

Témata:  Německo evakuace bomby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy