Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbohatší Britové vydělávají brexitu navzdory

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Brexit nemá žádný negativní vliv na boháče, ukázal žebříček listu The Sunday Times. Počet miliardářů žijících v Británii narostl za rok ze 120 na 134 a prvních 500 jmen na seznamu má nyní dohromady větší majetek, než v minulém roce kompletní tisícovka.

"Zatímco mnozí z nás se strachovali o výsledek referenda, mnozí z nejbohatších Britů zůstávali v klidu a pokračovali ve vydělávání miliard," píše tvůrce letošního žebříčku Robert Watts.

Majetek nejbohatší tisícovky Britů dosáhl hodnoty 658 miliard liber (přes 20 bilionů korun). Největší majetek - 16,2 miliard liber (511 miliard korun) - pak mají na kontě indičtí bratři Sri a Gopi Hindujaové se svým finančně-průmyslovým impériem. Jsou tedy přesně dvakrát tak bohatí jako nejbohatší Čech Petr Kellner. Ocelářský magnát Lakšmí Mittal své jmění navýšil z 6,1 miliard liber na 13,2 miliard (417 miliard korun). 

"V žebříčku máme nyní větší rozmanitost. Více žen, více osob cizího původu a víc jmen z překvapivých odvětví," říká Robert Watts. "Farmáři a výrobci stravy pro domácí mazlíčky končí vedle finančních baronů a manažerů," dodává. Anebo také vedle královny Alžběty II. - ta je s 360 miliony liber (11 miliard korun) na 329. místě.

Poprvé se letos v tisícovce nejúspěšnějších objevila zpěvačka Adele. Na samém chvostu se pak umístily známé osobnosti jako kytarista skupiny Pink Floyd David Gilmour, fotbalista Zlatan Ibrahimovic a autorka Padesáti odstínů šedi E. L. Jamesová. Majetek této trojice je totiž shodně na úrovni 110 milionů liber (3,5 miliardy korun), což je také nejnižší částka v letošním žebříčku.

Agentura AFP podotýká, že podle čerstvých údajů britského Ústavu pro daňová studia stoupl platový medián ve Spojeném království za posledních deset let pouze o pět procent.

Témata:  Velká Británie nejbohatší lidé světa Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy