Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nárůst fašismu ve společnosti? Kiska důrazně varuje Slovensko

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava/Kalinov (Slovensko) - Před sílící podporou fašismu ve společnosti varoval na dnešních oslavách výročí konce druhé světové války slovenský prezident Andrej Kiska.

Vzpomínková akce se konala ve vesnici Kalinov, která byla za války první osvobozenou obcí na území tehdejšího Československa.

"Podobně jako kdysi, i dnešní fašisté, ačkoliv sami tento název odmítají, se pasují na jediné pravé ochránce naší kultury, našeho národa a naší víry. Tak jako v minulosti, i dnes využívají strach a předsudky jako cestu k moci a chtějí použít demokratickou společnost, aby ji zničili. Tak jako tehdy, i dnes zlobu ukrývají za pluralitu názorů, ačkoliv sami hodnotami svobody, tolerance a respektu k jiným pohrdají," řekl Kiska, aniž přímo zmínil konkrétní osoby nebo seskupení.

Kiska již loni označil za fašistu vůdce krajně pravicové strany Kotleba-Lidová Strana Naše Slovensko (LSNS) a předsedu Banskobystrického kraje Mariana Kotlebu. LSNS se například hlásí k válečnému slovenskému státu, který byl za druhé světové války spjat s nacistickým Německem. Kotlebova strana překvapivě uspěla v loňských parlamentních volbách na Slovensku, ve kterých získala osm procent hlasů, což ji ve 150členné sněmovně vyneslo 14 křesel.

"Ideologie nenávisti byla 8. května 1945 poražena vojensky. Vytlačili jsme ji na okraj, donutili jsme ji zalézt do temných koutů našich společností. Ale nepodařilo se nám ji zcela zničit. Toto zlo, bohužel, přežilo v hlavách těch, pro které je pohrdaní lidskou důstojností a povzbuzování nenávisti vůči lidem jiné barvy pleti nebo jiného náboženství opět jednou politickým programem. Toto zlo nabírá na drzosti a sebevědomí, přestává se ukrývat," uvedl Kiska.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy