Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelský guvernér se nesmí ucházet o veřejné funkce

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Guvernér venezuelského státu Amazonas Liborio Guarulla a zároveň člen opozice byl vyřazen z další politické činnosti. Režim socialistického prezidenta Nicoláse Madury mu na příštích 15 letech zakázal ucházet se o veřejné funkce.

Podle serveru Infobae vydaly úřady zákaz po administrativním procesu, jenž řešil nesrovnalosti, kterých se Guarulla údajně dopustil ve funkci guvernéra.

Guarulla o svém postihu informoval na twitteru. Nebude smět například kandidovat v prezidentských volbách, které jsou zatím naplánovány na konec příštího roku.

Guarulla byl do čela druhého největšího venezuelského státu Amazonas zvolen v roce 2011. V řídce obydlené správní oblasti na jihu země se i narodil a patří k původnímu místnímu etniku.

V dubnu dostal zákaz kandidovat vůdce opozice a guvernér pobřežního státu Miranda Henrique Capriles, který se v posledních prezidentských volbách dvakrát postavil současné hlavě státu Nicolási Madurovi. Obětí stejného postihu se v minulosti stal i politický vězeň Leopold López.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy