Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům zatím nebude jednat o pařížské dohodě

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Plánované jednání v Bílém domě, na němž se mělo jednat o případném odstoupení Spojených států od pařížské klimatické dohody, bylo odvoláno na neurčito.

Informovala o tom agentura AFP. V dohodě uzavřené na sklonku roku 2015 v Paříži se více než 190 zemí světa zavázalo k boji proti globálnímu oteplování. Donald Trump již během předvolební kampaně označil klimatické změny za mystifikaci. K dodržování pařížské dohody vyzval dnes v Miláně bývalý americký prezident Barack Obama, uvedla agentura ANSA.

Schůzka v Bílém domě byla takto odložena podruhé. Trump během kampaně sliboval, že pařížskou dohodu, jestli se stane prezidentem, "zruší". Od nástupu do funkce však na toto téma reaguje rozporně a i jeho tým je v této věci nejednotný.

Zpravodajský server CNN například dnes informoval, že od dohody odstupovat nechce Ivanka Trumpová a její manžel Jaret Kushner, Trumpův vlivný poradce, kdežto proti ní je hlavní analytik Bílého domu Steve Bannon. Server dále uvedl, že právníci Bílého domu vyhodnocují právní dopad varianty, že by USA od dohody neustoupily, ale nedodržely předepsané kvóty. Podle pařížské dohody by měly Spojené státy do roku 2025 snížit emise skleníkových plynů o 26 až 28 procent.

Témata:  USA Bílý dům USA COP 21 (klimatická konference v Paříži 2015)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy