Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V jaderné elektrárně v USA se zřítil tunel, na místě zasahují hasiči

Jaderný komplex Hanford
Jaderný komplex Hanford
Foto: United States Department of Energy

Richland - V jaderném zařízení Hanford poblíž amerického Richlandu došlo k nehodě. Podle serveru Fox News se propadl tunel, ve kterém je skladován radioaktivní odpad.

Zařízení podle televize Fox News slouží k extrakci uranu a plutonia a tunely sloužící pro přepravu radioaktivních látek jsou zamořeny radiací. Podle prvních informací ale k úniku radioaktivních látek nedošlo a nejsou žádní zranění.

Úřady se podle stanice CBS News domnívají, že část tunelu se zřítila kvůli stavebním pracím, které dělníci nad podzemním komplexem provádějí. V době neštěstí nebyli v tunelech, ve kterých jsou odstaveny vagony s radioaktivním odpadem, žádní lidé.

Bezprostředně po nehodě byla nařízena evakuace všech pracovníků v blízkém okolí, ostatní ve vzdálenějších částech areálu byli vyzváni, aby zůstali v budovách. V místě podle AP pracuje přes 9000 lidí.

Elektrárna Hanford se podílela na výrobě dalšího amerického jaderného arzenálu a podle Fox News její historie sahá až k Projektu Manhattan, tedy k výrobě první jaderné bomby, která byla použita za druhé světové války.

Tamní reaktor B je prvním nukleárním reaktorem na světě, vyprodukoval plutonium pro první jaderný výbuch, který se uskutečnil ve státě Nové Mexiko 16. července 1945, a pro bombu svrženou na japonské Nagasaki 9. srpna 1945. Během studené války hanfordské reaktory produkovaly plutonium pro výrobu dalších jaderných bomb.

Témata:  jaderný komplex Hanford USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.