Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První muslimský starosta Londýna? V Británii probíhají regionální volby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.wikipedia.org

Londýn - Britští voliči dnes rozhodují o složení rad ve městech a hrabstvích v Anglii, přičemž největší pozornost budí volba starosty Londýna, v jehož čele by poprvé mohl stanout muslim. Volí se také parlament ve Skotsku a regionální rady Walesu a Severního Irska. V doplňující volbách se obsazují dvě křesla v britském parlamentu a voliči rozhodují také o policejních náčelnících a prokurátorech v Anglii a Walesu.

Volební místnosti se otevřely v 08:00 SELČ a uzavřou se ve 23:00 SELČ. Výsledky by mohly být známy v pátek odpoledne, v Severní Irsku spíše o víkendu.

Problémy byly v prvních hodinách podle zpravodajství BBC hlášeny v Barnetu na severu Londýna, kde se radnice musela omlouvat, že někteří občané nemohli hned hlasovat. Volební komise oznámila, že některé seznamy voličů nebyly v pořádku. Občané proto byli vyzváni, aby přišli k urnám se svými volebními kartami, což jsou v Británii jakési pozvánky k volbám s podrobnými informacemi o místě a způsobu hlasování.

Dnešní hlasování je považováno za největší test nálad voličů před příštími parlamentními volbami, které jsou plánovány na rok 2020.

Podle celostátních průzkumů zaostávají opoziční labouristé za vládními konzervativci zhruba o pět procentních bodů. To by se mohlo například v Anglii projevit ztrátou asi 150 místních labouristických zastupitelů.

Se zájmem se čeká výsledek hlasování v Londýně, kde se labourista Sadiq Khan možná stane prvním muslimským starostou britské metropole a zároveň prvním muslimským starostou některého z evropských hlavních měst. Průzkumy mu dávají náskok více než deset procentních bodů před kandidátem konzervativců Zakem Goldsmithem, který se svého soupeře snažil spojovat s islámskými radikály. "Jsem zklamaný, že se konzervativci rozhodli vést negativní kampaň, která rozděluje a která je stále zoufalejší," komentoval to Khan.

Témata:  Velká Británie volby ve Velké Británii Sadiq Khan

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.