Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové a Židé v Belgii se bouří. Úřady jim chtějí zakázat rituální porážku zvířat

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel – Poslanci z belgického regionu Valonsko odhlasovali zákaz rituálních prorážek zvířat. Ten se týká jak halal, tak i košer porážek, tedy praktik Židů i muslimů. A obě dvě skupiny dávají důrazně najevo svou nelibost.

Krok, který rozhněval židovské i muslimské vůdce přichází v době zvýšených obav z terorismu především ze strany Islámského státu. Výbor životního prostředí parlamentu valonského regionu odhlasoval jednomyslně opatření, které by mělo vstoupit v platnost v září 2019.

„Porážka bez omráčení je zastaralá,“ komentoval rozhodnutí Ben Weyts, regionální ministr životního prostředí. „V civilizované společnosti, jako je ta naše, máme sakra povinnost zabránit utrpení zvířat, jak jen je to možné.“ Definitivně o zákazu rozhodnou poslanci ještě tento měsíc. 

Podobná legislativa již byla přijata parlamentem vlámského regionu Belgie a dalšími zeměmi, jako je Nový Zéland, Švýcarsko a Dánsko.

Židovská košer porážka a muslimská halal porážka vyžadují, aby řezníci zabili zvířata proříznutím krku a vypuštěním jejich krve. Tento proces odsuzují především aktivisté bojující za práva zvířat, kteří říkají, že je krutý a že lidštější je omračování zvířat před tím, než jsou zabita.

Například ve Velké Británii podepsalo petici požadují zákaz této praxe více než 10 tisíc lidí, dokument byl do Downing Street doručen v listopadu loňského roku.

„Muslimové se obávají, zda budou moci jíst halal jídlo... v souladu s jejich náboženskými obřady a vírou,“ uvedl v reakci na zprávu skupina Muslim Executive of Belgium, oficiální muslimský partner belgické federální vlády.

Evropský židovský kongres (EJC) kritizoval rozhodnutí valonských poslanců, izraelský deník Haaretz jej označil za „skandální“. „Toto rozhodnutí přijaté v srdci západní Evropy a centru Evropské unie posílá hroznou zprávu židovským obcím na celém našem kontinentu, že Židé jsou nežádoucí,“ uvedl prezident EJC Moshe Kantor.

„Napadá to samou podstatu naší kultury a náboženské praxe a naše postavení jako rovnoprávných občanů se stejnými právy v demokratické společnosti. Napomáhají antisemitům a skupinám netolerantním k jiným komunitám a vyznáním,“ dodal. Podle Židů odporuje porážka s omráčením židovským zákonům. 

Témata:  Belgie muslimové židé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy