Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump podepsal dekret o posílení kybernetické bezpečnosti, vládu čeká prověrka

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Exekutivní nařízení, které má kvůli hrozbě kybernetických útoků posílit a modernizovat americkou počítačovou síť, dnes podepsal americký prezident Donald Trump. Předpokládá se, že v reakci na dekret čeká federální vládu podrobná prověrka, která by měla odhalit americké slabiny v digitální sféře. 

Oznámil to prezidentův poradce pro otázky národní bezpečnosti Thomas Bossert. Agentura Reuters poznamenala, že Trump tímto rozhodnutím v kybernetické oblasti, kterou označil za jednu ze svých priorit, učinil první významný krok.

Opatření, které dekret předpokládá, podle Bosserta přispějí k americké bezpečnosti. Dokument mimo jiné přenáší odpovědnost za vyhodnocování rizik a jejich předcházení na představitele vládních agentur.

Americká média označují vládní sítě za propustné, neboť do nich v minulosti opakovaně pronikli hackeři či zloději dat.

Portál Politico s odvoláním na své zdroje uvedl, že výraznou roli na modernizaci federální kybernetické infrastruktury bude mít Jared Kushner, Trumpovův poradce a zeť.

Témata:  Donald Trump USA kybernetická bezpečnost

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy