Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čekají Rakousko předčasné volby? Nápad podpořil i ministr zahraničí Kurz

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Dosavadní předseda lidovců a vicekancléř Reinhold Mitterlehner ve středu oznámil, že se všech svých funkcí vzdá. Ačkoli v ten den kancléř Christian Kern vyloučil, že by země spěla k předčasným volbám, nyní je už situace jiná.

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz (30) se dnes vyslovil pro konání předčasných voleb, které by ukončily "trvalý předvolební boj". Kurz je favoritem na zvolení do čela Rakouské lidové strany (ÖVP), která tvoří se sociálními demokraty současnou koaliční vládu.

Navzdory očekávání Kurz na dnešní tiskové konferenci neoznámil, zda se stane Mitterlehnerovým nástupcem v čele lidové strany. Rozhodnutí podle něj padne až v neděli, kdy se sejde užší vedení ÖVP. V minulých dnech se ale všichni předsedové zemských organizací ÖVP vyslovili pro to, aby se novým předsedou strany stal právě Kurz.

Velká koalice sociálních demokratů a lidovců naposledy aktualizovala koaliční smlouvu v lednu, a odvrátily tak podle mnohých hrozící rozpad vlády. Podle dnešního Kurzova prohlášení by ale pokračování současné vlády vedlo jen k uzavírání dalších kompromisů, které by Rakousko nijak nezměnily. Kurz nechce jen "vyměnit hlavy a dělat jako by nic".

Pokud by se Kurz stal v neděli předsedou ÖVP a držel se dnešního prohlášení, že považuje předčasné volby za "nejlepší cestu" ke změně, mohlo by se podle rakouských médií hlasování o složení nového parlamentu konat již v září či v říjnu.

Zvolení Kurze do čela lidové strany by podle rakouských médií zamíchalo s politickou situací v zemi. Ministr zahraničí v poslední době ostře vystupuje proti vstřícné politice vůči migrantům a často kritizuje například i současný vývoj v Turecku.

Témata:  Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy