Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kongu se opět objevila ebola, vyžádala si už tři životy

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kinshasa - Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že se v Kongu opět šíří smrtící virus eboly. Úřady hlásí tři mrtvé, přítomnost viru byla laboratorně potvrzena u jedné oběti.

Testy byly provedeny na devíti osobách z oblasti Dolní Uele, které vykazovaly známky nakažení.

Poslední epidemie eboly se v Kongu rozšířila v roce 2014 a podle úředních údajů zabila 49 osob. Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Ebole za více než dva roky podlehlo přes 11.300 lidí z více než 29.000 nakažených, což bylo nejvíce v historii této nákazy.

Inkubační doba se pohybuje v rozmezí od dvou do 21 dní. Nemoc propukne náhle vysokými horečkami, celkovou slabostí, bolestmi hlavy, svalů a kloubů a zánětem spojivek. Jak příznaky zesilují, přidruží se ještě bolesti břicha, zarudnutí očí, zvracení a průjem. Dojde k poklesu krevního tlaku a horečka se stane trvalou.

Nakažený začne postupně krvácet. Pacient může snadno oslepnout. Kapénky krve ulpívají na víčkách a krev volně vytéká z očí. Často dojde k mozkové mrtvici, informuje server tropicke-nemoci.cz. Dochází k nevratnému poškození všech vnitřních orgánů, zejména jater, která se rozpadají, a nahrazuje je pouze krvavá kašovitá hmota. Ledviny a střeva selhávají, protože se zcela naplní sraženou krví. Sperma postižených mužů je vysoce infekční. Pokud pacient přežije, rekonvalescence bývá velmi zdlouhavá a komplikovaná.

Témata:  ebola Kongo nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.