Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz svateb, pohřbů a cestování. Severní Korea v pohotovosti, co se chystá?

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Pchjongjang - Severní Korea se připravuje na jednu z největších politických akcí posledního desetiletí. Očekává se, že je to příležitost pro Kim Čong-una upevnit si moc a kontrolu v zemi.

Před národním kongresem severokorejské dělnické strany se v zemi zpřísnila bezpečnostní opatření a přijeli i zahraniční novináři. V pátek (našeho času již dnes v noci) Kim Čong-un zahájí toto shromáždění poprvé za posledních 36 let. 

Podle Will Ripley, amerického reportéra CNN, dnes rozhlas v Pchjongjangu budil k dalšímu pracovnímu dni obyvatele již v pět hodin ráno místo obvyklých šesti hodin. Mnozí prý kvůli přípavě na tento kongres pracují téměř nepřetržitě.

Na akci byla pozvána řada reportérů ze Západu. Kogres má trvat tři dny a očekává se hudba, choreografické akce i vojenská přehlídka. Podle Daily Telegraph i dalších médií bylo v zemi omezeno cestování a zakázány svatby i pohřby.

Avšak proč byl tento sjezd svolán? "Jediním cílem Kim Čong-una je upevnění moci a své role nového nejvyššího vůdce. Nečekám, že oznámí významné reformy, uvedl pro Daily Telegraph Rah Čong-Yil, bývalý šéf jihokorejské inteligence a autor řady knih. "Vše se bude točit kolem Kima," dodává.

Zdaleka nejzajímavějším aspektem tohoto setkání však podle New York Times bude propagace takzvané byungjin politiky, která vyzývá k současnému dosažení dvou zdánlivě neslučitelných cílů: k výrobě jaderných zbraní a hospodářskému rozvoji.

Výsledkem jaderných a reketových testů, které Severní Korea v poslední době provedla je, že se země se dostala pod přísné mezinárodní sankce. To podle mnohý tedy komplikuje Kim Čong-unův novoroční slib, kdy během svého projevu označil jako svoji nejvyšší prioritu zlepšení životních podmínek pro své občany.

Otázkou zůstává, zda během kongresu proběhnou další testy. Většina odborníků to však nepředpokládá.

"Kongres je příležitostí pro Kim Čong-una, jak doma i v zahraničí oficiálně vyhlásit, že přišla jeho éra. Bude se jako svým největším úspěchem chlubit svými jadernými zbraněmi a bezpečností, kterou poskytují. A bude nabádat zemi, aby se soustředila na obnovu ekonomiky." komentuje situaci pro New York Times Koh Yu-hwan, profesor severokorejských studií na univerzitě v Soulu. "

Někteří analytici hovoří o tom, že se může pokusit o snížení napětí na Korejském poloostrově a podpořit tak Čínu, aby jim více pomáhala. Ale většina spíše zůstává skeptická.

Témata:  Severní Korea

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy