Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po zveřejnění informaci o úmrtnosti ve funkci skončila ministryni zdravotnictví Venezuely

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas – Venezuelská ministryně zdravotnictví byla velmi nečekaně odvolána ze své funkce. Stalo se tak poté, co její úřad nedávno zveřejnil informace o prudkém nárůstu dětské a mateřské úmrtnosti v této krizí zmítané socialistické zemi. 

Ministryni odvolal venezuelský prezident Nicolás Maduro. Gynekoložku Antonietu Caporaleovou, která ministerstvo řídila jen asi čtyři měsíce, nahradí lékárník Luis López. Důvod výměny nebyl oznámeny.

Ministerstvo před několika dny zveřejnilo na internetu nelichotivou statistiku, o které informovala i světová média. Data ukazují, že v zemi loni vzrostla dětská úmrtnost o 30 procent, mateřská úmrtnost o 65 procent a počet případů malárie o 76 procent. Na vzestupu je také například záškrt nebo nákaza virem zika.

Nedostatek se týká zhruba 85 procent léků a Venezuelané si léčebné přípravky často vyměňují, obstarávají si je prostřednictvím sociálních sítí a stojí fronty před lékárnami. Ti, kteří si to mohou dovolit, kupují léky v zahraničí.

Madurova vláda téměř dva roky podobné statistiky nezveřejňovala. Zemi sužuje vleklá politická a hospodářská krize. Mnoho lékařů odešlo a pacienti se musejí spokojit s druhořadou péčí nebo se bez ní zcela obejít, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Venezuela zdravotnictví Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy