Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko letos doufá v rekordní turistickou sezonu, hitem by měl být ostrov Skopelos

Lidé v moři pořizují selfie
Lidé v moři pořizují selfie
Foto: Pixabay

Atény - Řecko by letos mohlo zažít rekordní turistickou sezónu. Země těží z různých faktorů: z nejisté bezpečnostní situace v jiných oblíbených turistických zemích jako jsou Turecko a Egypt, ale také z toho, že se za poslední dva roky uklidnila situace uvnitř samotného Řecka.

Zatím je ještě v přístavu na řeckém ostrově Skopelos klid. Na vlnách se klidně houpou rybářské lodě, první turisté seženou místo v tavernách bez problému, hospodští servírují v dobré náladě rajčatový salát a sépie. Jde o klid před bouří: po rekordním roce 2016 s přibližně 27,5 milionu turistů se má v tomto roce počet návštěvníků dostat až na 30 milionů.

"Počkáme a uvidíme, sigá, sigá, pomalu, pomalu!" volá mladý kuchař Rigas Gripiotis, přestože jeho optimismus prozrazuje široký úsměv. "Skopelos je trochu odlehlý, nejsme Mykonos nebo Santorini, kde se pořád něco děje," vysvětluje, proč je opatrný.

Dimitris Skalidis, který provozuje tři hotely v rybářské osadě Tolo na Peloponésu, si pochybnosti nepřipouští. "Prožíváme turistický boom, jaký tu nebyl desítky let," říká nadšeně. "Máme skoro obsazeno a už přijímáme rezervace na rok 2018!" Christos Pilatakis, ředitel hotelu na ostrově Rhodos, jeho slova potvrzuje: "Dokonce ještě v listopadu je v naší malé vísce Lindos obsazeno 60 procent pokojů." Do Helady to letos láká především německé turisty. Velmi populární je Řecko i mezi Francouzi, Brity a Rakušany.

Po schválení smlouvy o uprchlících mezi Evropskou unií (EU) a Tureckem silně zeslábl příliv utečenců. Na obzvlášť zasažených ostrovech Lesbos a Chios se turistický ruch vzpamatovává jen pozvolna, ještě pořád jich tu totiž ve špatných podmínkách vytrvale čekají tisíce. Ale ostrov Kos znovu zaznamenává významný nárůst rezervací.

Peníze od turistů Řecko neustále ohrožené bankrotem velmi potřebuje. Turistické odvětví hospodařilo v roce 2016 s obratem kolem 13 miliard eur (346,7 miliardy Kč) - letos by to mohlo být o 50 procent více, domnívá se ministerstvo pro turistiku, které počítá i s významným nárůstem zaměstnanosti. I když jde do značné míry o sezonní pracovní místa, byla by to alespoň přechodná úleva pro zemi s nejvyšším podílem nezaměstnaných v EU - přes 23 procent.

Témata:  Řecko dovolená cestování

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy