Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým předsedou rakouských lidovců se stal mladý ministr Sebastian Kurz

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Užší vedení rakouských lidovců ÖVP jednomyslně nominovalo na funkci předsedy strany Sebastiana Kurze (30), který ve vládě zastává post ministra zahraničí. V pondělí chce navrhnout socialistickému kancléři Christianu Kernovi (SPÖ), aby obě vládní strany společně předložily návrh na vypsání nových parlamentních voleb.

Kurz na večerní tiskové konferenci uvedl, že předčasné volby by se mohly uskutečnit začátkem podzimu. "Setkám se zítra (v pondělí) s kancléřem Christianem Kernem a prezidentem (Alexanderem) Van der Bellenem a podám mu návrh," oznámil Kurz. "Podle mě musí být prvním prvním krokem společné rozhodnutí o předčasných volbách, řekl Kurz a dodal, že by chtěl, aby se uskutečnily "po létě". Usnesení o předčasných volbách musí schválit parlament.

Kurz připustil, že nedokáže odhadnout, jak bude kancléř na jeho návrh reagovat. Doufá ale, že ho přijme, jinak prý hrozí chaos. "Velmi doufám, že tato nabídka bude přijata," poznamenal.

Kancléř Kern dnes zdůraznil, že si nepřeje předčasné volby a raději by vládl dál. Řádné volby by se konaly až na podzim příštího roku.

Zvolením Kurze vedení ÖVP zároveň přijalo podmínky, které si tento populární politik před dnešním jednáním stanovil, pokud se má ujmout předsednické funkce. Chce mít například právo veta při sestavování kandidátek a rozhodující slovo v dalších personálních i programových otázkách.

Témata:  Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy