reklama

WannaCry podle expertů využívá postup vyvinutý americkou Národní bezpečnostní agenturou (NSA). Na internet se dostal díky hackerské skupině Shadow Brokers, která postupně od loňského léta zveřejňuje uniklé špionážní nástroje NSA.

Hlavní obětí je nejspíš britská zdravotnická služba NHS, která je s 1,7 milionu zaměstnanců pátým největším zaměstnavatelem na světě. K nejvíce zasaženým patří i španělský operátor Telefónica, francouzská automobilka Renault, německé dráhy, americká přepravní společnost FedEx či univerzity v Řecku nebo Itálii.

Putin se k masivnímu kybernetickému útoku, který započal minulý týden v pátek, vyjádřil na tiskové konferenci během nynější návštěvy Číny. Virus, který šifruje data v napadeném počítači, a tak se domáhá výkupného, napadl i ruské banky a také například servery ruského ministerstva vnitra. "Nezpůsobil ale žádné výrazné škody," řekl Putin.

Ruský prezident dále prohlásil, že Moskva strůjcem útoku není. Kdo za úderem stojí, známo není. Virus napadá jen počítače s operačním systémem Windows, zejména ty se systémem Windows XP, který už firma Microsoft nepodporuje. Aktuální systém Windows 10 zasažen není. Podle jednoho bezpečnostního experta bylo nejvíce zasaženo Rusko a Indie, protože se tam stále hodně používá právě systém Windows XP.