Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další americký soud řeší Trumpův imigrační dekret

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Seattle (USA) - Po odvolacím soudu ve virginském Richmondu se dnes stejný soud v Seattlu na severozápadě USA začal zabývat sporem kolem imigračního dekretu prezidenta Donalda Trumpa.

Po soudním zpochybnění prvního příkazu z letošního ledna vydal Trump v březnu jeho novou verzi, jejíž platnost ale několik amerických soudů opět pozastavilo. Předpokládá se, že bez ohledu na výsledek odvolání pře skončí u nejvyššího soudu USA.

Odvolací soud v Richmondu se sporem začal zabývat před týdnem a zatím nedospěl k žádnému závěru. Jeho úkolem je posoudit rozhodnutí soudu v Marylandu, který platnost Trumpova dekretu pozastavil na 90 dnů.

Stejný úkol teď čeká i odvolací soud v Seattlu, jehož tříčlenný senát se má vyslovit k březnovému blokačnímu verdiktu soudu z havajského Honolulu, který pod odvolací soud v Seattlu územně spadá.

Trump v nové verzi výnosu dočasně zakázal občanům Íránu, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu vstup na území USA. Spor se vede hlavně o to, jakými argumenty vláda USA restriktivní opatření zdůvodňuje.

Odpůrci zákazu odkazují na předvolební hesla a výroky Donalda Trumpa, v nichž budoucí prezident tvrdě útočil na muslimy. To údajně dokazuje, že motivem zákazu byla náboženská nesnášenlivost.

Témata:  USA soudy Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy